
Hantverk för smaker
Välkommen in i vår värld!
Meningen med STUK har aldrig varit att bara vara ditt lokala bageri. Vi vill att det ska kännas som att du kliver in i vårt vardagsrum när du kommer till oss. STUK är en plats där olika smaker, musik, känslor och doften av nybakta bullar eller pizza skapar en upplevelse.
Vi älskar att nörda ner oss i smakernas värld och brinner för hantverket bakom varje tugga. Vi bakar och lagar allt på plats, och letar hela tiden efter nya sätt att göra våra recept lite, lite bättre.
Vi vill att STUK ska vara platsen du kommer till för att fika, äta lunch, ta en kopp kaffe eller ett glas vin - såväl med kompisgänget som med din favoritbok. Hos oss skapar man nya relationer - eller hittar tillbaka till gamla.
Vilka är vi?
Idén bakom STUK kommer från Johan Salestam och Andreas Roman, två kockar från Jönköping med en bakgrund inom fine dining. De började jobba ihop hos Tommy Myllymäki 2014 och fann då att de hade en liknande syn på både livet och på mat. Deras gemensamma styrka är att de kan balansen bakom matlagning - något de använder för att hela tiden göra STUK bättre.
Innan de började sin resa med STUK har Andreas arbetat på flera välkända restauranger, och Johan har bland annat tagit hem VM-silver i Bocuse d’Or tillsammans med Tommy Myllymäki. Idag hittar man ofta Andreas i en bistrobar - antingen i Stockholm eller Paris - och Johan i sitt torp utanför Jönköping där han bor tillsammans med sin familj. På dessa platser hittar de båda sin egna kreativitet och utvecklar idéer som de tar med till STUK.
Men det är inte bara Johan och Andreas som arbetar med STUK idag - vi är ett helt team av kockar, bagare och matfilosofer som alla bidrar med både kunskap och kärlek till att utveckla det vi gör. Vi har en gemensam filosofi som handlar om att ge liv till en upplevelse där smak, doft, musik och känsla får lika stort utrymme. Vi jobbar varje dag för att forma det ställe vi själva skulle vilja besöka och uppleva - och vi älskar att få dela det med dig.
Bullarna, brödet, maten och vin
Så, förutom känslan och musiken - vad är det som gör STUK till STUK?
Smakerna såklart!
Du har redan läst om att vi brinner för hantverket bakom varje tugga. Men vi kan inte förmedla det nog - att utveckla smaker och arbeta med de bästa råvarorna är vår prio ett. Vi använder vår gemensamma kreativitet, kunskap och nyfikenhet för att konstant förfina och förbättra. Det har resulterat i att vi är riktigt stolta över det vi serverar.
Men tyvärr kan vi ju inte mala vårt eget mjöl, rosta våra egna kaffebönor och trampa vårt eget vin - även om vi gärna hade velat.
Vårt mjöl kommer från far och son Bengt och Andreas från Limabacka kvarn strax utanför Göteborg. De använder sig av en gammal stenkvarn där mjölets naturliga bakterier bevaras. Bakterierna skapar perfekta förutsättningar när man bakar med surdeg, som vi gör - och är dessutom bra för kroppen.
Kaffet vi brygger står Charles och Anne på Koppi i Helsingborg för. Kaffebönorna är handplockade, och alla steg i produktionsledet tar både socialt och globalt ansvar. Kaffet är dessutom väldigt gott - och smakar antagligen inte som något bryggkaffe du druckit förut. Kom och testa!
Hos oss dricker man naturvin, det vill säga vin framställt utan kemi. Vi tycker att vin ska vara en ren produkt, precis som det var förr i tiden. Vindruvor som jäser, bildar alkohol och blir till ett riktigt gott vin! Precis som kaffet har vi en del viner som antagligen är nya för dig - speciellt om du inte testat naturvin förut. Det är en spännande värld med många olika smaker. Just därför jobbar vi inte med vinlistor, utan istället testar vi oss fram. Hittar vi något som vi tycker om extra mycket köper vi hem det. Vissa viner finns det gott om, medan andra är väldigt begränsade. Alltså får man prata med oss och låta sig vägledas, så hittar vi något som passar dig. Vi har vin för alla!
STUK Project
Kvalitet och hantverk är grunden till allt vi gör. Därför är allt vi serverar och säljer är noga utvalt, och såklart något som vi är väldigt stolta över att kunna servera dig.
I vissa fall har vi valt att gå ännu längre. Då har vi fått förmånen att tillsammans med olika producenter utveckla och förfina produkter och smaker, helt utifrån vår syn på hur något ska smaka och upplevas.
Vi kallar dessa samarbeten för STUK Project, och produkterna är märkta med en STUK-stjärna. Symbolen visar alltså att vi på STUK har varit med och utvecklat produkten och smaken. Ibland i mindre serier, kanske för en säsong, och ibland mer permanent. STUK Project är vårt sätt att låta dig smaka ännu mer - av det vi tror på, gillar och vill dela med oss av.
Tillverkar du en riktigt god dryck, ost eller något annat hantverk? Hör gärna av dig så kanske vi kan hitta på något tillsammans!
/ Johan och Andreas
![]() |
![]() |